ΚΑΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Δεσμευόμαστε να συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς από τον χώρο των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών για να βελτιώνουμε το επίπεδο διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Πιστεύουμε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή σε εταιρείες με εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην αρχή της δημιουργίας κοινής αξίας. Όλα τα κέρδη επενδύονται εκ νέου στην ανάπτυξη του μοντέλου, επιτρέποντας στην κοινωνική επιχείρηση να διευρύνει την κοινωνική αποστολή της και να ενισχύσει τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό της αντίκτυπο. Μέχρι τώρα η McCain έχει δημιουργήσει 3 κοινωνικές επιχειρήσεις.

 

CAMPO VIVO:

Το Campo Vivo δημιουργήθηκε από τη McCain και τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Muhammad Yunus. Το Campo Vivo βοηθά μη προνομιούχες αγροτικές οικογένειες στην Une της Κολομβίας να καλλιεργήσουν πατάτες, καρότα και αρακά. Η κοινωνική επιχείρηση αγοράζει τη σοδειά από τους καλλιεργητές σε δίκαιη τιμή, ενώ παράλληλα παρέχεται κατάρτιση από κέντρο αριστείας για την καλλιέργεια (Cultivation Centre of Excellence).

MOULAT EL KHEIR:

Η Moulat L’Kheir δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2016, κατά τη διάρκεια ενός workshop που διοργανώθηκε στην Καζαμπλάνκα, στο οποίο συμμετείχαν άτομα με διαφορετικά επαγγέλματα, ηλικίες και υπόβαθρο. Συναντήθηκαν για να εντοπίσουν το κοινωνικό πρόβλημα που θα ήθελαν να λύσουν στη χώρα τους. Έτσι γεννήθηκε η Moulat L’Kheir. Η Moulat l’Kheir είναι μια κοινωνική επιχείρηση, συν-δημιουργία της Agropros (αγροτική εταιρεία), της Label’vie (επιχείρηση λιανικού εμπορίου, μέλος του ομίλου Carrefour), της YoziFood (τοπική επιχείρηση διανομής τροφίμων), του νομπελίστα Pr. Yunus και της McCain. Στόχος της Moulat l’Kheir είναι η καταπολέμηση της φτώχειας στην ύπαιθρο με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας στον τομέα της καλλιέργειας πατάτας για τους άντρες εργάτες και στον τομέα της παραγωγής τηγανιτής πατάτας για τις γυναίκες της περιοχής. Οι πατάτες που καλλιεργούν οι άντρες πωλούνται στα καταστήματα Label’vie, ενώ οι τηγανιτές πατάτες πωλούνται στη YoziFood που τις διανέμει μέσα από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης. Χάρη στις πωλήσεις πατάτας και τηγανιτής πατάτας, η Moulat l’Kheir χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά των αγροτικών περιοχών και ιδίως για τα κορίτσια.

EnVie:

Η EnVie συν-δημιουργήθηκε από τις McCain, Randstad, Colryut, Reo Velling και τη Βελγική Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων. Η EnVie δημιουργήθηκε με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Πράγματι, ο στόχος της είναι η αγορά λαχανικών β’ διαλογής για να τα μετατρέψει σε σούπα. Επιπλέον, η Envie προσλαμβάνει μακροχρόνια ανέργους για να τους βοηθήσει να βρουν νέες, σταθερές θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η Envie προσφέρει σε καλλιεργητές επιπλέον εισόδημα για τα «άσχημα λαχανικά» τους. Οι σούπες πωλούνται στα καταστήματα του ομίλου Colryut και τα έσοδα δίνουν στην κοινωνική επιχείρηση τη δυνατότητα να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και να αυξήσει τον αντίκτυπό της.